woensdag 10 december 2014

Universele besturing (met Multimaus en kortsluitmelding!)

Voor de club wordt er gekeken of we een universele modulebaan kunnen maken voor H0, waar zowel DCC- als Märklinlocs op kunnen rijden.

Naast het baantechnische gedeelte kwam daar ook nog een heleboel vragen over de techniek: hoe doe je het omschakelen, en wat gebruik je als centrale? Een intellibox is een mogelijkheid, maar als je met een computer stuurt is dat een beetje te kostbaar. Voor de DCC-baan hebben we al een OpenDCC-systeem, met meerdere Multimuizen als rijregelaars. Dus het zou mooi zijn als we die konden blijven gebruiken.

Na wat speurwerk op internet kwam ik op het volgende:
- een DCC booster (mits niet te intelligent...) is in principe bruikbaar voor zowel DCC als Märklin
- Het is mogelijk om het DCC- en Märklin-signaal tegelijkertijd op de rails te hebben staan.

Nu nog een centrale die beide aanstuurt... Zo kwam ik via de Rocrail-site op het project 'MDRRC' van Robert Evers, die gebruikt wordt door Model Rail Groep Veendam. Dit was gebaseerd op Atmel processoren, die ook voor OpenDCC gebruikt werden, maar er is een versie 2, die gebruik maakt van een commercieel verkrijgbaar 'evaluatieboard' voor de STM32 processor:





Dit bord kun je laden met de mdrrc=software (in de manual staat beschreven hoe dit moet onder windows, maar er is ook een opensource-utility beschikbaar voor Linux), en dan heb je een complete multiprotocol-centrale, met enkele beperkingen:
- DCC decoders worden met 28 stappen aangestuurd
- Märklin decoders worden met 14 stappen aangestuurd
- Maximaal 12 functies aanstuurbaar

Alle interfaces, zoals S88, XpressNet, programmeerspoor, etc. moeten apart worden gebouwd, maar dit heeft het voordeel dat je alleen hoeft te bouwen wat je nodig hebt.

Ik heb een proefopstelling gebouwd met een Roco 10764 booster (Roco noemt dit een centrale, maar ja...) direct aangesloten aan de MDRRC hardware (deze stuur het signaal op 0-5V uit via een pin), en ik heb met succes de volgende zaken kunnen aansturen:
- DCC wisseldecoders
- DCC locdecoders
- Märklin locdecoders

De PC aan de rechterkant was alleen nodig voor de USB-voeding van de MDRRC, maar ik heb ook Rocrail succesvol geconfigureerd.

Van links naar rechts:

Roco voeding 10718 - Roco booster 10764 - MDRRC - (laptop)

Dus voor het maken van de universele digitale sturing hebben we niet meer nodig dan:
- een of meerdere boosters: dit kunnen Roco boosters zijn of een andere, die mutliprotocol ondersteunt
- een MDRRC module, eventueel aangevuld met S88- en XpressNet interfaces
- een laptop of andere computer (raspi!), als er computergestuurd gereden wordt.

Aanvulling: met behulp van de XpressNet interface heb ik nu ook een Multimaus aangesloten aan de centrale, en het werkt: ik kan nu zowel MM (Märklin) als DCC loks sturen met de Multimaus!

Laatste nieuws: ook de kortsluitmelding werkt nu, als je de booster op de volgende manier aansluit:



Op pin 4 van de Roco Booster staat namelijk het DCC signaal als de booster werkt, maar met ongeveer de halve amplitude van het signaal wat binnenkomt op pin 1. Zodra er kortsluiting komt, wordt deze pin naar GND getrokken, maar de initiële waarde is te laag om door MDRRC-II herkend te worden als logische '1', vandaar de 1k pull-up weerstand naar 5V.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten