Decoders

Om de treinen digitaal te besturen, zul je ze moeten voorzien van een decoder. Veel merken verkopen nu al locomotieven en soms wagons met de decoder al ingebouwd, maar het is met de meeste moderne locomotieven ook erg makkelijk om ze zelf in te bouwen.
Er zijn veel merken en types, ik beschrijf hier alleen globaal wat praktijkervaringen:
- Simpele decoders : deze hebben een uitgang voor voor- en achterlicht, en soms nog 1 of 2 extra uitgangen. Voorbeeld: ESU lokpilot basic, kost ca. 15-20 euro per stuk
- Uitgebreidere decoders : met 2 tot 4 uitgangen, uitgebreide programmeerbaarheid (bv. voor locomotieven met ingewikkelde voor- en sluitlichten), voorbeeld: ESU Lokpilot DCC, kost ca. 30-35 euro per stuk.
- Geluidsdecoders: naast de bovenstaande functies nog een luidspreker en uitgebreide geluidsfuncties, voorbeeld: ESU Loksound, kost ca. 110-120 euro per stuk.
Elke fabrikant zoals Roco, Fleischmann, Trix e.d. heeft vaak ook 'eigen' decoders, dit zijn meestal dezelfde decoders als boven, maar zijn soms wat beperkter en slechter gedocumenteerd.

Decoders moeten ook geprogrammeerd worden: minimaal moet je elke locomotief een eigen adres geven, maar daarnaast ook waarden voor snelheid, lichtfuncties, etc. Programmeren kan op diverse manieren:
- met de controller: de Roco Multimaus biedt een eenvoudige interface, en met bijvoorbeeld de Esu Ecos kun je via een uitgebreide grafische interface de decoder programmeren.
- met een aparte programmer: de SPROG is een goedkope kleine interface die goed samenwerkt met DecoderPro, een gratis softwarepakket met uitgebreide programmeerfuncties, en de Esu Lokprogrammer is geschikt om geluidsdecoders van nieuwe geluiden te voorzien. Bij al deze interfaces heb je nog wel een computer nodig om te programmeren:
DecoderPro
Lokprogrammer